Yoga

Solkrigare

Yoga handlar inte om att du ska nå dina tår utan vad du lär dig på vägen dit.

Ordet yoga betyder ungefär “förening av kropp, tanke och själ”. Yogan har sina rötter långt bak i tiden med en tradition av andliga och kroppsliga tekniker och den moderna fysiska yogan som vi idag tänker den har utvecklats, och fortsätter utvecklas, sen 1900-talets början. De olika ställningarna vi intar i yogan, håller, andas i och släpper påverkar kroppen så att du blir stark och smidig och du får ökad blodcirkulation, nervsystemet lugnas, de inre organen masseras och fokus skärps.

Jag erbjuder olika former av yoga. Yogaschemat hittar du här:

Mindful yoga
För dig som vill ha en medelfysisk och skön typ av yoga är den här rätt för dig. Med relativt enkla positioner och rörelser får du tid att varva ner, känna din kropp och öva medveten närvaro och helt enkelt andas. Alla positioner utförs utifrån dina individuella förutsättningar, jag vägleder verbalt och gör passningar då det behövs. Varje position är noga utvald för att öka kroppens flexibilitet, stärka de inre organen och förbättra andningen. Mindful yoga grundar sig på mindfulness, kroppsterapi och kinesisk medicin men bottnar i viryayogans ideer om biomekanik och filosofi och om att yoga ska vara kul. 

Yin yoga
Att få stanna upp och verkligen landa i kroppen, andas mjukt och uppleva total närvaro är huvudfokus när jag undervisar i yinyoga. Vi töjer mjukt på hela vårt kroppspansar med hjälp av mjuka positioner och mycket stöd av kuddar, filtar mm. Vi stannar längre stunder och kan då ge efter för spänningar, motstånd i både kroppen och sinnet. Och har du svårt att varva ner innan du går och lägger dig så är den här klassen perfekt för det. Vi yogar i mjuk belysning och med meditativ musik. 

Yoga på stol
Du kommer bli överraskad hur mycket man kan jobba med kroppen och sinnet sittandes. Yoga på stol är en enklare form av yoga för dig som inte vill eller kan komma ner på golvet. Jag erbjuder två grupper i yoga på stol, en i Ramvik som ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och en ges i Härnösand i vilken vi alltid avslutar med gemensam fika för en stunds social samvaro vilket blir allt viktigare idag då många känner stor ensamhet. Du är alltid välkommen i vår grupp.